Mesleğim Var Umudum Var Tanıtım Toplantısı

Mesleğim Var Umudum Var projesinin tanıtımı önceki gün Kocaeli İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ek Bina Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, Ford Otomotiv A.Ş. yöneticileri, Fetso San. ve Tic. A.Ş. yöneticileri ve okul müdürleri katıldı.

DONANIMLI EEMAN

Proje ile bölgede açık olan meslek alanlarına yönelik, dezavantajlı bireylerden oluşan kursiyerlerden nitelikli ve donanımlı elemanlar yetiştirerek, işsizlik, sosyal güvenlik kaygısı, toplumsal sorunlar ve sosyal uyum kaygısını azaltmaya yönelik faaliyetler ile dezavantajlı grupların sosyal içermesine katkı sağlamak ve bölgedeki özellikle kadın istihdam oranlarının artmasına destek olmak amaçlanıyor.

MESLEKİ YETERLİLİK

Hedeflerinin kadınların sanayide istihdama katılımını artırmak olduğunu söyleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İşsizlik ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi. Ülkemizde 84 milyon insan var. Bugün ülkemizin çalışma hayatında aktif çalışan sayımız 30 milyon 371 bin kişi. Bizimle aynı nüfusa sahip olan Almanya’da ise çalışan kişi sayısı 45 milyonun üzerinde. Bu aradaki farkta kadın çalışanların açığının olduğunu görebiliyoruz.

BECERİ GELİŞTİRME

Kocaeli Sanayi Odası olarak, TOBB ve MEB iş birliğinde 6 bin 230 kişiye mesleki yeterlilik ve belgelendirme hizmeti verdik. Yine mesleki eğitim ve beceri geliştirme iş birliği protokolü kapsamında 5 bin 217 kişiye burs verdik. Odamızda 36 meslek komitesi var. “Mesleğim Var, Umudum Var” projesinin amacı, kadınların sanayide istihdama katılımını artırmak, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak, gençlerimizin önünde sanayide rol model kadınları artırmak. Hedef Kitlemiz ise eğitim almış ancak istihdama katılamamış ve çalışmaya istekli kadınlar Meslek Lisesi, lise mezunu ve eğitimi devam eden gençlerimiz” dedi.

İŞ GÜCÜNÜN NİTELİĞİ

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu yaptığı konuşmada, “Türkiye’de işsizlik ve niteliksizlik iç içe geçmiş durumda. Kalkınma ajansı olarak sadece Kocaeli’de değil, bölgemizdeki iş gücünün niteliğini geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda OSB’lerde, Milli Eğitim Müdürlüklerinde, üniversitelerde mesleki eğitim merkezlerine destek veriyoruz. Düzce’de Nitelikli İstihdam ve Strateji Geliştirme Merkezi projesine destek olduk. Kocaeli’de İMES Mükemmeliyet Merkezi projemiz de Temmuz ayında faaliyete geçecek. Orada hem mevcut çalışanların yetkinliklerini artıracak, OSB’lerde yeni işe girecek insanlara oryantasyon eğitimi verecek bir merkez kurduk. Aynı projenin benzerini Yalova’da da gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yaptı.

KADIN İSTİHDAMI

Kadın istihdamını artırmanın ekonomik anlamda ülkemize fayda sağlayacağının altını çizen TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, “ Biz Kocaeli KGK olarak ilimizde kadın istihdamını sanayide artırarak sanayide kadının ekonomiye katılımını artırmayı hedeflemekteyiz. Sanayi merkezi olan ilimizde kadın istihdamını artırmak ekonomik anlamda ülkemize ciddi fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz. 2020 yılı verilerine göre kadınlarımızın işgücüne katılma oranı yüzde 30,9’dir. Tüm dünyada olduğu gibi, kadınların çalışma hayatına katılması, ülkemizde de sanayileşmeye paralel olarak gelişme göstermiştir” diye konuştu.

KENDİ İŞYERİNİ KURMAK

Projenin amaçları ve hedefleri ile ilgili bilgi veren SOGEP Proje Koordinatörü Hasan Burçin Menteş, “Bu projenin faaliyetleriyle Kocaeli’deki dezavantajlı kesimlerin özellikle kadınların istihdama katılımının kolaylaştırılması, genç işsizliğinin azaltılması, ildeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beşerî sermayenin geliştirilerek sosyal yardım alan kesimlerin gelir düzeyinin artırılması, kendi işini kurabilecek olanlara destek olunması, dezavantajlı gruplara sunulan eğitim ve sosyal destek hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve toplumdaki bu kişilere yönelik olumsuz algının düzeltilmesine katkı yapılması hedeflenmektedir. İlk etapta 184 kişiye eğitim verilecek, tamamının staj yapması sağlanacaktır. Kursiyerlerin 50 tanesinin kurs sonunda istihdam edilmesi, 5 tanesinin ise kendi işyerini kurması hedeflenmektedir” ifadesini kullandı.